Conservative restructuring of residential building, centro storico, Este 2003-2005



Project and Works Direction

The building is contained in the perimeter of the historic centre of Este and falls, according to the Master plan, inside the area of tutelage, and the kind of operation allowed is conservative restructuring. Owing to the serious state of repair the building has had a bad collapse and only the side walls have survived. All that has remained of the main facade is the porch with the arched openings as far as the first level. The restructuring operation has paid special attention to saving the external walls: the original building materials, bricks and stone, were restored so as to clearly show the various stratifications. The main bearing structure is a system of beams and pillars left to open view. The main facade, the windows and ceilings have been restructured and restored. The whole surface available has been planned to contain four housing units, distributed over various levels, each with a part that look out over the internal courtyard.